Twizel House

This holiday house was to be a base for its owners to explore the outdoors with their young family.

They wanted something minimal, industrial, and inspired by south island high country huts. They wanted good connection to the outdoors, plenty of storage and overflow sleeping space for family and friends, hard-wearing durable finishes, a big mud room for wet and muddy gear and a warm comfortable efficient space. The Hiberna team worked with national Passive House experts eHaus to design and build a simple energy efficient house that was hard wearing but none the less outstanding in its performance and appearance.


Location:

Twizel

Year of construction:

2017

Construction type:

115mm SIPs panel walls, 165mm SIPs roof, Maxraft floor, Timber triple glazed windows, airtight construction: n0.42ACH

Space Heating Energy Demand:

21kWh/m2.a

Renewables:

Zehnder Comfoair 350, hot water heat pump for water heating, 5kW Bionic fire

Project Team:

Architecture: Hiberna Ltd (with Julien Chazal)/ehaus Ltd
Construction: Hiberna Ltd/ehaus Ltd
Engineering: NZSIP
Interior Design: Hiberna Ltd

Publications:

“All-Black Lumberjack: South Island Timber Home Puts the NZ into nZEB”
Passive House Plus Magazine Issue 24

“How We’ll Live in the Future” NZ House and Garden, November 2017

“We hardly ever light the fire…we don’t even have any matches”

CAPTION: Outside exterior cladded in metal tin + timber joinery
CAPTION: Outside exterior cladded in metal tin + timber joinery

One of the main challenges was the wind. Both for the design and on site during construction 155kmh gusts one night in january: Thats a force 2 hurricane. The site is in one of the highest wind zones in NZ and we needed significant extra structure LVL to cope with the high wind load. The design does include some sheltered outside sitting space to the east as the wind comes mostly from the north-west.

CAPTION: Inside interior, concrete flooring and ply walls
CAPTION: Outside exterior cladded in metal tin + timber joinery

We kept the Auckland clients up-to date with an app called Trello. We uploaded photos and gave regular updates so that they could follow the progress of the build from a distance.

CAPTION: Inside interior, concrete flooring and ply walls

We achieved an air change rate of 0.42 ACH – well below the Passive Housestandard of 0.6

CAPTION: Inside interior, concrete flooring and ply walls
CAPTION: Inside interior, concrete flooring and ply walls

The house passed an air tightness test using a blower door to make sure there are no leaks.
The final key is a heat recovery ventilation system that ensures fresh, dry air 24/7. We used the Passive House Planning Package (energy modelling software) which will ensures that the house will perform.

Queenstown House

The client wanted a tall, compact barn-like building that stood out from the majority of houses around it.

The timber triple glazed windows were surplus to requirements on another project, and incorporated into the design.

The house is designed and detailed to be as close to zero energy as possible with the budget constraints. Internally the client wanted a vibrant, individual aesthetic which included green (living) walls in the shower, custom engineered staircase, built in hidden joinery and reclaimed items.


Location:

Queenstown

Year of construction:

2017

Construction Type:

140mm timber frame, Maxraft slab, airtight construction, triple glazed timber windows

Renewables:

Photovoltaics 4kW

Space Heating Energy Demand:

30kWh/m2.a

Project Team:

Architecture: Hiberna Ltd
Construction: Alternative Ventures Ltd
Engineering: Ezed Ltd
Interior Design: client and Hiberna Ltd

Hawea

A tight budget and a desire for a warm, high quality home led to a constraint on size, with provision to extend in the future. The solid plasters, cedar cladding and hand crafted timber features give delight and character to the building, while the fully insulated slab and recessed thermally broken windows help to achieve a warm, energy efficient home that didn’t break the bank.

Hand crafted timber features give delight and character to the building


House Information

Location:

Hawea Flat

Year of construction:

2018

Construction Type:

140mm timber framing, Maxraft floor, trussed roof,thermally broken aluminium windows, internal solid plaster, Red Beech flooring

Space Heating Energy Demand:

Approx 40kWh/m2.a

Services / Renewables:

woodburner

Project Team:

Architecture: Hiberna Ltd
Construction: Black Peak Carpentry
Interior Design: client, builder and Hiberna Ltd

A warm, energy efficient home that didn’t break the bank

Retrofit

tadelakt bathroom

This extension to a relocated 1930’s timber frame incorporates reclaimed lead-light windows and other custom items, including a polished plaster mini en suite

Fine finish plasterwork using the Moroccan ‘Tadelekt‘ technique


Location:

Hawea Flat

Year of construction:

2014

Construction Type:

Wood burner

Services / Renewables:

Wood burner

Project Team:

Architecture: Hiberna Ltd
Construction: Hiberna Ltd
Interior Design: client and Hiberna Ltd

Project Team:

Architecture: Hiberna Ltd
Construction: Hiberna Ltd
Interior Design: client and Hiberna Ltd

Christchurch Passive

“No wheezing or coughing and a better nights sleep”


Location:

Christchurch

Year of construction:

2017

Construction Type:

Certified Passive House. Fully insulated waffle slab, 215mm SIPs panel walls, SIPs roof, Triple glazed timber windows, airtight construction:n0.51ACH

Space Heating Energy Demand:

22.1kWh/m2.a (9.3W/m2)

Services / Renewables:

Zehnder Comfo air 550 MVHR, 7kWp PV

Project Team:

Architecture: Hiberna Ltd/ehaus Ltd
Construction: ehaus Ltd/Chatterton Builders Ltd

Publications:

Passive Houses for New Zealand Jason Quinn 2018

Belsize Studio

An oasis in the centre of London, this light and airy artist’s studio was a rebuild of an existing dilapidated structure. The challenge of the 25m tall protected London Plane tree growing 1m from the building was met by creating a curved wall around the tree.

Garden Timber Artist Studio | North London

Garden Timber Artist Studio | North London

The brief was to create a warm, bright and inspiring place for the client to work in. A harmonious space characterised by natural materials and hand-crafted elements.

Garden Timber Artist Studio | North London

“Working with Ben was an incredibly positive experience. Ben renovated and redesigned our summer house/artist studio during his stay in our neighbourhood in London”

Garden Timber Artist Studio | North London
Garden Timber Artist Studio | North London

“Without knowing the local suppliers, without his normal tool kit and his own car he did an amazing job. Not only did he do an incredible job incorporating all our (mad) wishes, he also never lost sight of the importance for longevity of the structure and the need for of minimising the buildings environmental footprint. Under very adverse conditions (ie a very rainy year),with bottomless creativity, patience, knowledge and passion he created a stunningly beautiful building which has given us pleasure every minute since.With immense gratitude I can only recommend wholehearted Ben and his team”.

Garden Timber Artist Studio | North London

Location:

Belsize Park, London

Year of construction:

2011

Construction Type:

Existing insitu concrete slab insulated over, handcrafted double glazed timber windows.

Project Team:

Architecture: Hiberna Ltd
Construction: Hiberna Ltd

>